Blog članak koji je napisao Zoran Milojević

Slika Zoran Milojević
napisao/la Zoran Milojević - nedelja, 28. maj 2017., 10:17
Bilo kom na svetu

Za proces učenja neophodna je motivacija. Kroz život prolazimo učeći vođeni različitim motivima. Predstaviću standarni tok učenja kroz život tako što ću životni ciklus učenja podeliti na nekoliko segmenata u kojima ćemo jasno prepoznati koji su to motivi i kako od tih motiva zavisi uspeh.

 1. Nakon samog rođenja učenje nam je nametnuto kroz borbu za život. Učimo da hodamo i pričamo zato što su nam to neophodne egzistencijalne veštine. To je jak motiv koji naše veštine dovede do savršenstva. 
 2. Nakon toga nas uglavnom upišu u obdaništa (ovde roditelji imaju motiv, jer moraju na posao da rade, nema ko da nas čuva). U obdaništu uživamo, učimo kroz igru, zajedno sa vršnjacima, napredujemo i socijalizujemo se. Ovo je period kada najviše napredujemo u životu.
 3. Nakon toga sledi upis u obavezne škole. Motiv je uglavnom spoljnji, motiviše nas država tako što zahteva da idemo u škole. Kroz osnovnu školu proces učenja nam je nametnut preko predmeta koje ili volimo ili ne volimo, kroz nastavnike koji nam odgovaraju ili ne. Ovde smo u sistemu i prilagođavamo se prosečnom učeniku u grupi, svi zajedno pokušavamo da prođemo kroz iste sadržaje koje nam možda uopšte i ne odgovaraju. Cilj nam je srednja škola. 
 4. Sledeći korak nije obavezan, ali je društvo nametnulo da treba pohađati konkretnu srednju školu kako bismo se specijalizovali za konkretnu oblast. U poslednjih 20 godina ovo je produžetak osnovne škole, odnosno "obdanište za veliku decu" jer 80% učenika pohađa školu iz nekih potpuno nevažnih razloga za svoj razvoj i napredovanje ("nema drugog smera u mom gradu...", "tamo mi ide društvo...", "ovde nema matematike i fizike ...")
 5. Nakon srednje škole, danas mnogi odlaze na fakultete. Ovde se već motiv sastoji iz tri dela:
  • prvi je društvo u kome živimo, koje je nametnulo da je OK da se završi fakultet, glupo je da se ostane na srednjoj školi (nebitno da li imamo kapaciteta za to ili ne), 
  • drugi je to što nemamo šta da radimo nakon srednje škole, teško je naći posao i logično je da ne gubimo vreme, nego da idemo na fakultet da dobijemo diplomu,
  • treći motiv je već onaj koristan, a to je želja da napredujemo u određenom pravcu da se specijalizujemo, steknemo nova znanja i razvijemo veštine. 

Među ova tri motiva, dominiraju prva dva. 

blog_01.jpg

Kada se ovaj proces polunametnutog učenja završi, nakon 20 godina, uglavnom nam dalje nije uopšte do učenja. Većinu ovih godina imali smo nametnuto učenje sa spoljašnjim motivima, koje nam je dalo diplomu, ali ne i znanje potrebno za dalje napredovanje i uspeh. Tada smo na velikoj raskrsnici i od puta u koji skrenemo napravićemo uspeh ili ne. 

Diploma koju smo stekli kroz formalni sistem koji sam opisao iznad može nam služiti da pronađemo posao u nekoj državnoj insistuciji. Ako je vam je cilj da se "uglavite" u opštinsku upravu, javno komunalno preduzeće ili takvu neku ustanovu to će vam poći za rukom. Potrebna vam je određena "veza", možda članska kartica neka vladajuće stranke, nekoliko ustupaka i dobićete posao i platu od 30-40000 dinara. Mnogi su zadovoljni ovakvim statusom. Radno vreme od 8 do 15, sedenje na šalteru ili kancelariji, nikakva odgovornost. Lepo zvuči, ali nije to za svakog. To je za one koji nisu sigurni u svoje znanje, koji ne mogu na drugačiji način da dođu do posla, koji su se provukli kroz formalni sistem obrazovanja, prepisivali i varali na ispitima, a možda i kupili diplomu. Ovde nema ni učenja ni napredovanja, večito ostajete zarobljeni u tom svetu, osim ako ne uspete da se kroz politiku, poltronstvo ili kriminal probijate dalje. 

Drugi put na raskrsnici je da sebi kažete da je kraj formalnom obrazovanju koje je spolja nametnuto, da sada počinje novi proces učenja i napredovanja i da je vreme za stvarno učenje i napredovanje. Neophodno je da krenete tim putem, putem neformalnog obrazovanja, odnosno učenja onog što vas interesuje, pohađanja dodatnih obuka, školica, kurseva, praćenja trendova i poseta konferencijama. Da biste dalje napredovali, pronašli posao i poslodavca koji će vas ceniti prema znanju, a ne prema tome što vas je stranka dovela, ili da biste pokrenuli svoj posao, postali "sam svoj gazda" ili jednostvno postali stručnjak koji će raditi za ceo svet putem interneta (freelanser), neophodno je da nastavite sa učenjem i svojim usavršavanjem.

Zato je potrebno da pohađate onlajn kurseve, recimo ove ovde ili neke druge. Internet je prepun dodatnih sadržaja za stručno usavršavanje, uglavnom na engleskom jeziku, ali i puno drugih jezika, a evo na ovim stranama i na jeziku koji razume ceo Adria region. Problem koji sam opisao iznad prisutan je u svim državama u Adria regionu i rešenje je isto za sve nas na ovim prostorima: neophodna su dodatna kvalitetna usavršavanja kako biste sebi napravili život kakav želite.

A mi mislimo da znamo šta želite :)

Slika: pixabay.com

[ Izmenjeno: petak, 28. juli 2017., 15:21 ]