Blog članak koji je napisao Aleksandra Martinović

Slika Aleksandra Martinović
napisao/la Aleksandra Martinović - sreda, 31. maj 2017., 17:27
Bilo kom na svetu

Intervju: Jelena Ožegović

Završila je novinarstvo na FPN-u, po vokaciji novinarka, ali trenutno radi kao Savetnica za marketing i komunikacije u Fondaciji Registar nacionalnog internet domena Srbije. Sve što zna o internet marketingu, naučila je sama, a novinarstvo joj je, kako kaže, dalo odličnu osnovu za posao kojim se danas bavi.

Jelenu sam upoznala na jednom predavanju, gde je bila organizator, ali i govornik. Od svih predavača, zapala mi je "za oko" jer je delovala kao komšinica sa kojom rado pijete kafu, sa kojom možete potpuno opušteno da se ispričate. I bila sam u pravu. Veselo i neposredno razgovarale smo o poslu, organizaciji, pomalo o životu, hrani i horoskopu. Šta mi je sve otkrila pročitajte u nastavku.

Kako počinje tvoj dan?

Užasno se teško budim, a prva stvar koju radim kad ustanem, potrebno je otprilike pet snozze –ova pre nego se probudim (time nerviram svoju sestru), jeste spremanje doručka. Nakon teškog buđenja, spremam doručak, koji je skoro uvek obilan, i uključuje crni čaj. Doručak mi je jako važan i daje mi energiju za ostatak dana. Dok doručkujem, uvek gledam jutarnji program ili prognozu. Dakle, jutro bez interneta. Samo proverim da vidim količinu notifikacija, konstatujem ih i nastavim sa razbuđivanjem.

Uh, konačno jedna žena koja deli moje oduševljenje prema kaloričnom doručku i ne boji se da to kaže javno!

030_8701.JPG

Kad stižeš da naučiš nešto novo?

U prevozu! Dok putujem na posao, uključim svoju aplikciju Duolingo, a trenutno učim španski. Za 40 minuta koliko putujem, uglavnom uspevam da učim španski jezik i odgovaram na hitne imejlove.

Pa koliko vremena nedeljno potrošiš na stručno usavršavanje?

Otprilike tri sata nedeljno, ali današnje poslovanje je takvo da se linija između stručnog usavršavanja i posla izgubila.

Načula sam da Jelena obožava liste i spiskove! Ima spiskove za duže putovanje, za kraće putovanje, spisak za kupovinu, spisak za mesečni plan rada. Iako se davi u gomili papira i spiskova, kaže da ne bi mogla da organizuje bez papira i olovke, ali pomoć nalazi i u aplikaciji Evernote, jer joj služi za svakodnevne beleške i male podsetnike.

Kako praviš svoje to-do liste?

Volim papir i olovku! Jako mi je važno da da moja to do lista bude na papiru. Svakog jutra sastavljam spisak obaveza za taj dan, kao što su odgovaranje na mejjlove, sastanci, projekti, objavljivanje tekstova na sajtu. Na kraju podvučem liniju i na listu dodajem privatne obaveze koje treba da obavim: javi se mami, tetki, zakaži zubara itd.

Da li kasniš?

(Stidljivo priznaje) Da, kasnim. Kada je posao u pitanju, to se ne dešava, ali na privatnom planu to se dešava gotovo svakodnevno. Njeni najdraži su, kaže navikli da čekaju, pa se ponekad iznenade ako je vide da je stigla na vreme.

030_8703.JPG 

                                                                               

Kako određuješ prioritete? Ko je važniji šef, mama, klijenti, ti? Kako odlučuješ kome ćeš u datom trenutku da posvetiš pažnju?

Posao koji radim je takav da su prekidi u radu neminovni, i sve je važno i sve mora odmah. Tada je potrebno razmisliti koje su posledice, ako ovo ne uradim ili odložim. Dakle, kriterijum kojim se vodim je: šta će loše da se desi ako nešto ne uradim u određenom vremenskom roku. Drugi kriterijum je koliko to doprinosi ono čime se ja bavim.

Savet za sve koji imaju problema sa upravljanjem vremena?

Svaki dan odvojite barem 10 minuta vremena da pregledate svoju to-do listu, odredite svoje prioritete i počnite sitnim koracima. Potrebno je svaki dan uložiti malo vremena u planiranje, da bi vam se na kraju dana to višestruko isplatilo.

[ Izmenjeno: petak, 30. juni 2017., 12:58 ]