Blog članak koji je napisao Aleksandra Martinović

Slika Aleksandra Martinović
napisao/la Aleksandra Martinović - petak, 2. juni 2017., 17:59
Bilo kom na svetu

Intervju: Ivan Brkljač - MokrinHouse

Ivana sam upoznala na konferenciji "WebDan", gde je govorio o svom projektu Mokrin House. Do tog trenutka za Mokrin, malo mesto na severu Srbije, čula sam samo zato što sam znala da se tamo održava Tucijada, tradicionalna manifestacija za Uskrs. Tačka. Nisam imala pojma da se tamo rodila i raste zajednica frilensera, digitalnih nomada koji koriste Mokrin Haus za bekstvo, uživanje, rad i druženje. Dakle, ako vam dosadi kancelarijsko okruženje, ulična buka, redovi u pošti, spakujte se i otputujte u Mokrin, jer vas tamo čeka Ivan Brkljač sa svojim timom. Kako živi i radi jedan dvadestosmogodišnji momak koji za sebe kaže da je građanin sveta, a stanovnik Mokrina, koji je velike gradove zamenio za mirno seoce, pročitajte u nastavku.

 

mh.jpg

Kako si doneo odluku da živiš i radiš u malom i mirnom mestu? Šta je prednost, a šta nedostatak života u malom mestu?

Odluku sam doneo dosta nesvesno. Jednostavno sam zbog posla više vremena morao da provodim u ovoj sredini i nekako se desilo da sam se eto i preselio. Smatram da je to najpametnija nesmotrena odluka koju sam doneo u životu. Po meni najveća prednost života i rada u malom mestu je mogućnost da kontrolišeš svoje vreme. A najveći nedostatak je manjak kulturno, edukativno, zabavnog sadržaja, međutim upravo to projektom Mokrin House pokušavamo da eliminišemo.

Šta je prvo što uradiš kad se probudiš?

Uglavnom pogledam telefon, pročitam imejlove i pristigle poruke, pročitam vesti i onda ustajem iz kreveta.

Kako se završava tvoj radni dan?

Uglavnom uz čašu vina i nekom knjigom, mada i to zavisi od dana do dana, količine i prirode posla koju u tom periodu obavljam.

S obzirom živiš na istom mestu gde i radiš, tanka je granica između posla, druženja i tvog slobodnog vremena? Kako uspevaš da se nosiš sa tim?

Nekad dosta teško, ume da bude stresno. Ali postoji prostor na imanju koji je samo moj, da kažem privatni deo, i kada mi je potreban mir, povučem se tu.

Najdosadniji deo dana ti je ...?

Nema ga. Vodim se logikom, da mi nije mene, bilo bi mi dosadno. A "dosadu" gledam kao odličnu priliku za prirodnu alatku za autorefleksiju na donešene odluke, bilo u privatnom ili poslovnom životu.

Koliko imaš slobodnog vremena i kako da provodiš?

Ako govorimo o par sati, to je uglavnom sa prijateljima. Pored toga obozavam da kuvam, pogotovo za društvo, tako da tako nekako. A ako je u pitanju par dana, obavezno negde otputujem.

Soft skilss ili na srpskom "meke veštine" :)  . Koliko su važne za rad u timu?

One su kritične. Mi radimo u malom timu od 15-ak ljudi i takva menadžerska sposobnost je neophodna, da bi sve išlo kako treba.

ivan.jpg

Da li smatraš da ti neka nedostaje i koja?

Suptilnost i strpljenje. Dosta sam iskren, što ponekad može pogrešno da se protumači. Nisam strpljiv koliko bih trebao da budem u radu sa ljudima, mada se u poslednje vreme trudim da slušam mnogo više nego što pričam.

Na koji način si usavršavao ove veštine?

Pa pomalo po osećaju, pomalo kroz knjige o menadžmentu, pomalo u razgovoru sa mentorima. Daleko od toga da sam savršen u njima, ali trudim se.

Najomiljeniji izgovor za kašnjenje ti je ... ?

Zaustavila me policija :)

Na koji način praviš svoj plan rada? Da li uopšte imaš okvirni plan rada kojeg se pridržavaš ili ne? Kako meriš postignute rezultate i svoju produktivnost?

Plan rada pravim na mesečnom i dnevnom nivou, ali sam svestan da zbog prirode posla moram biti spreman na fleksibilnost. S obzirom da najveći deo posla obavljam na računaru, koristim Chrome Add on - Stay Focused, koji prati moj rad u browser-u, i na taj način se opominjem o utrošenom vremenu.

Omiljeni onlajn alat za ličnu organizaciju? 

Trello, taj alat najviše koristim, i tu se nalaze sve moje dnevne i mesečne obaveze.

Šta te inspiriše?

Nove i drugačije stvari, pametni i pristojni ljudi.

[ Izmenjeno: petak, 1. septembar 2017., 17:56 ]