Blog članak koji je napisao Nevena Nikolić

Slika Nevena Nikolić
napisao/la Nevena Nikolić - petak, 28. juli 2017., 18:33
Bilo kom na svetu

Da li svako može biti moderator? Možete li sebe da zamislite u ulozi moderatora?

Od kada je sveta i veka, čovek je razmenjivao iskustva i na taj način i učio i podučavao. Oduvek nas je privlačila ideja da širimo znanje… Pretpostavimo da je većina nas bar jednom u životu poželela da se nađe u ulozi učiteljice, nastavnika ili profesora.

Ako je tako, ova priča će vas zanimati. Tokom našeg odrastanja, postoje uzori na koje se ugledamo i koje sledimo. To se stručno naziva učenje po modelu. Neki od nas ispune želju i postanu upravo učitelji, nastavnici ili profesori. Svi oni se zapravo na neki način bave moderiranjem.

dizajngrafike.jpg

Kako to?

Svaki nastavnik moderira proces učenja. Dobar nastavnik vodi svoje učenike kroz more znanja i ukazuje mu na bitne putokaze. Na primer, nastavnik biologije upoznaje svoje đake sa biljnim i životnjskim svetom. Đaci uče da razlikuju biološke pojave u prirodi i svoja znanja primenjuju u svakodnevnom životu. Nastavnik je svoje znanje stekao formalnim obrazovanjem, ali je veštinu podučavanja sticao neposrednim iskustvom u radu sa đacima. Da uprostimo, dobar nastavnik nije onaj koji mnogo zna, već je dobar nastavnik onaj koji će đake voditi kroz proces učenja i naučiti ih kako da uče.

Šta je sa onima koji nisu postali nastavnici, a imaju mnogo znanja, zanimljivih i prekopotrebnih veština? Naše pitanje je sledeće, da li i oni koji nisu postali nastavnici, mogu da budu moderatori?

Svakako da mogu! Najjednostavnije, moderacija je put do sticanja znanja. U ovom slučaju, reč moderiranje shvatićemo kao vođenje i oblikovanje. Dobar moderator je onaj čije će nam vođenje omogućiti da učimo lako i stičemo potrebne veštine.

moderacija1.jpg

Da li ste svesni da u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim okruženjem, mi dajemo i primamo informacije koje u svojoj srži nose neko znanje ili veštinu. Uzmimo primer iz svakodnevnog života. Naše bake, ujne, tetke koje su savršene domaćice. Osim što su jela koje one pripremaju prava mala gozba, njihova prava veština je u tome što i najkomplikovaniji recept objasne rečima razumljivim svakom. Domaćica je neko ko svoje znanje stiče iskustvom u svakodnevnom pripremanju hrane. Gore pomenute bake, tetke i ujne zapravo moderiraju naše znanje o kuvanju, što znači da iako toga nisu svesne, one su moderatori.

U današnje vreme klinci su ti koji moderiraju znanje i kompjuterske veštine svojih roditelja. Nekada je to metodom demonstriranja pored računara, a nekada putem sms poruka ili u telefonskom razgovoru, roditelji smaraju klince da im objasne kako da puste film ili pokrenu igricu. Klinci u stvari plasiraju svoje znanje i tako podučavaju roditelje. Znanja o računarima koje mlađe generacije imaju nisu isključivo stečena formalnim obrazovanjem, već iskustvenim učenjem.

Da zaključimo…

Mnogo je primera iz života da učenje nije samo ono što su nas učili u školi. Znanje ili veštine koju posedujemo i koristimo u svakodnevnom životu nekome bi bile od koristi ukoliko bismo se usudili da svoje znanje podelimo. Pođite od sebe, koliko malih talenata i veština imate i njima se savršeno služite? 

[ Izmenjeno: subota, 2. decembar 2017., 20:50 ]