Blog članak koji je napisao Marija Stojanović Petkovski

Bilo kom na svetu

Smanjite vreme koje provodite na društvenim mrežama uz ovih 5 alata 

 

Koliko puta dnevno, tokom posla, samo "bacite pogled" na mobilni telefon kako biste videli da li ste nešto propustili na društvenim mrežama? Ili, poput mene, proveravate malo preko mobilnog telefona, malo preko računara?

Činjenica je da retko koja od ovih provera traje kratko i obično provedete više vremena nego što ste planirali. Kada sam pokušala da "izmerim" koliko to zapravo traje ispostavilo se da je znatno više nego što sam mislila. Tako je "desetak minuta" zapravo bilo 35. Kada se oni ponove dva-tri puta tokom posla, ponekad se ispostavi da sam više vremena provela na Fejsbuku i Tviteru nego što sam, zapravo, radila.

Prokrastinatori, oni koji odlažu obavljanje posla, imaju problem ne samo sa kontrolisanjem vremena koje provode na društvenim mrežama već i sa produktivnošću i pravljenjem prioriteta.

Verovatno znate da se ovi problemi mogu rešiti, ili bar ublažiti, korišćenjem različitih aplikacija ili alata. Neke od njih upotrebljavam, jednostavno, kako bih merila vreme koje provodim na netu ili radeći neki posao, dok druge koristim kako bih napravila spisak zadataka koje treba da uradim.

Međutim, ako se bavite digitalnim marketingom, možda će vam biti korisnije aplikacije za produktivnost jer one koje mere vreme ne razlikuju obavljanje posla na društvenim mrežama od njihovog korišćenja kako biste se zabavili.

RescueTime

RescueTime funkcioniše tako što prati vaše aktivnosti i meri koliko vremena provodite radeći ih. Možete i da postavite ciljeve - primera radi da provodite na Fejsbuku manje od jednog sata dnevno. Podesite da svakoga dana dobijete na imejl koliko ste vremena radili nešto i da li ste ostvarili svoj cilj.

Instalirala sam ga kako bih utvrdila gde nestaje moje vreme i trud se isplatio. Ipak, ima i negativne strane: ne vidi vreme koje provodite u Microsoft Office ili Libre Office paketima, pa ga računa kao vreme koje niste proveli produktivno.

Togl

Togl možete da ga aktivirate kada radite na određenom projektu kako biste znali koliko vam vremena treba da, na primer, napišete tekst. U besplatnoj verziji možete da ga povežete sa Asanom, kako biste pratili koliko vam vremena treba da odradite određeni projekat.

Lak je i jednostavan za korišćenje. Ipak, ne meri vreme non-stop kao RescueTime, pa meni nije u potpunosti odgovarao za stalnu upotrebu. Mnogo je efikasniji kao desktop aplikacija nego kao dodatak za pretraživač jer možete da podesite da se tajmer uključuje čim pritisnete određeno dugme, dok se ovako može desiti da to zaboravite, kao što se meni dešavalo. 

Todoist

Todoist funkcioniše kao spisak - podesite projekte i stvari koje treba da uradite. Možete ga koristiti ne samo za posao, već i kao podsetnik svega što treba da završite tokom dana. Ukoliko ne uradite sve što ste planirali, sledećeg dana dobijate na imejl spisak obaveza za taj dan, kao i onih koje su ostale nezavršene. Još jedna od dobrih opcija je to što jednim klikom mogu da odložim obavezu za sutra.

Sa druge strane ima neku vrstu stimulacije - skupljanje Karma poena. Svakog dana kada ste produktivni ili ispunite zadati cilj - dobijate poene. Onih dana kada niste, gubite ih. U premijum verziji aplikacija nudi i podsetnike.  

Asana

Asana je slična kao Todoist i naročito zgodna ako radite na projektu sa više saradnika. Imate priliku da pratite ko je šta uradio i da odmah tu, unutar aplikacije polemišete umesto da izlazite iz aplikacije, šaljete imejl, ponovo ulazite.

Koristim je za poslove upravo te vrste - za one koji su sa saradnicima. Jedino može da vas grize savest što vam svakog jutra stiže imejl - imate jedan, dva, pet zadataka koje niste obavili juče.

Freedom

Freedom je izuzetno koristan kada sam u "frci" sa vremenom, odnosno kada za određeno vreme treba završiti sav posao. Funkcioniše tako što blokira sajtove koji vam odvlače pažnju.

Na primer, možete da napravite listu sajtova koji vam smetaju i blokirate ih kako biste smanjili gubljenje vremena. Ili, možete da podesite da svakog dana u određenom periodu sajtovi sa društvenim mrežama budu blokirani. Možete da blokirate i internet, ako vam nije potreban tokom posla.

Imajte na umu da nijedan od ovih alata nije idealan i da je, možda, najbolje da koristite kombinaciju navedenih ili sličnih alata. I zapamtite, bolje je raditi kraće, a efektnije nego da ceo dan provodite za računarom, a ne uradite ništa.

Slike sa: Unsplash 

[ Izmenjeno: sreda, 23. avgust 2017., 14:11 ]