Blog članak koji je napisao Aleksandra Martinović

Slika Aleksandra Martinović
napisao/la Aleksandra Martinović - petak, 8. septembar 2017., 18:27
Bilo kom na svetu

3 načina da izbegnete kreativnu blokadu

U trenutku kada pišem ovaj blog post, verovatno to ne bi trebalo da radim. Jer čeka me bar još osam mnogo važnijih poslova, a ja nemam snage ni volje da mrdnem dalje od četovanja. 

Elem, ukapirala sam, pošto nema šanse da se pokrenem i posvetim bilo kom od tih poslova, jer svaki od njih zahteva kreativnost i inovativnost, rešila sam da istražim kako sam uopšte stigla dovde?! Kako sam toliko "zaglavila" da nisam u stanju da napišem/napravim apsolutno ništa dobro. I kako sam dogurala do tačke u kojoj i ono što uradim, čini kao kompromisno polurešenje, koje mi se ne dopada?

kreativnablokada.jpg

Nije da se hvalim, ali uglavnom imam puno inspirativnih i dobrih ideja, pa kako sada nisam u stanju da završim svoje poslove? Zašto nisam mogla da produkujem "normalan" sadržaj, ili makar onaj sadržaj za koji bi me neko platio?

Posle kraćeg razmišljanja o mogućim uzrocima mog stanja, evo i zaključaka, a i po neki savet ;) 

1) Naspavajte se

Za mene je nenaspavanost glavni uzrok neproduktivnosti, loše obavljenog posla, lošeg varenja, gužve u prevozu... pa... dopunite sami :) Sigurna sam da je ovo savet koji ste pročitali u skoro svakom blog postu, ali... niste me videli nenaspavanu, tako da verujte mi svi oni su bili u pravu. U zavisnosti od toga kako ste navikli da funkcionišete, gledajte da odspavate bar 8 sati.

Sve ispod ili preko toga, i zateći ćete sebe kako kucate nešto slično ovom blog postu.

 

 

2) Stres

Istraživanja pokazuju da što veće ciljeve sebi postavljamo, veće su šanse da u svom naumu i uspemo. I to jeste delimično tačno. Ne možete da hodate, a da ne znate kuda ste krenuli. Ali...ima jedna mala začkoljica, veći planovi jednako veći pritisak. Ako imate velike planove, a nula strategija kako da te planove ostvarite, sve što ćete imati je stres, pritisak i strah od neuspeha. Strah od neuspeha može da bude velika kočnica da nešto zapravo i uradite.

Dakle, najpre nađite neki ventil koji će vam pomoći da se opustite, a onda sedite i napravite plan. Kažu da nije strašno i ako tako opušteni pogrešite, znaćete bolje za sledeći put.

 

  

3) Tražite pomoć

Jedan mudar čovek mi je rekao da je strah od neuspeha sličan strahu koji biste osetili kada upadnete u bunar. Znam, ni meni isprava nije bilo jasno :) Ali, evo objašnjenja. Da upadnete u bunar, šta biste prvo uradili? Ja bih vikala" Upomoćććććć". Dakle, vičete i tražite POMOĆ. Tražite izlaz.

Razgovarajte sa nekim. Pričajte, pričajte, pričajte o onome što vas muči. Ako ste srećnik, pa radite u firmi gde vas neko sluša, neko će vam pružiti podršku, pravu pomoć i najvažnije savet kako da ne dobijete otkaz.

  

 

I za kraj, ukoliko osetite da se bližite tački u kojoj ćete sagoreti, budite pametni, uzmite odmor. Nemojte kao ja da čekate trenutak da vas sve stigne, pa da tek onda reagujete. Odmor iskoristite pametno, bavite se vrtlarstvom, štrikajte, čitajte... naučite da radite nešto novo što nema nikakve veze sa vašim poslom. Budite hrabri ;)

[ Izmenjeno: utorak, 26. septembar 2017., 18:17 ]