Blog članak koji je napisao Katerina Pajić

Slika Katerina Pajić
napisao/la Katerina Pajić - sreda, 21. februar 2018., 16:46
Bilo kom na svetu

Superžena ili super iznemogla?

“Ne vodi dovoljno računa o sebi. Mogla bi više da se doteruje. Na tom položaju žena treba da izgleda bolje.”

“ Šta misli, ako kući zavodi red mužu i deci da može i ovde?!”

“ Kući sigurno ima dva prsta prašine. Da l viđa svoju decu ili ih čuva dadilja dok ona nas maltretira ovde? Nije ovo posao za ženu. Žena je za kuću.”

Žena, lider, majka, supruga, drugarica, ćerka, sestra, učenica, koleginica, komšinica, domaćica. Možda još nešto ili još mnogo toga.

poslovne%20%C5%BEene.jpg 

 

Nije nam lako. Koliko uloga toliko i očekivanja. Uspesi  se podrazumevaju, ne računaju, ponekad i ne vide ali su zato neuspesi uvek praćeni komentarima, pogledima, negodovanjem i dobro se pamte.

Žene mnogo češće biraju manje zahtevna, manje plaćena, zanimanja sa manje odgovornosti i kraćim radnim vremenom, slobodnim vikendom. Razumljivo. Treba sve obaveze i ljude oko sebe uklopiti u samo 24 sata svakog dana. Ipak, neke od nas žele da daju i dobiju više. Žele da grade karijeru i pored svih obaveza koje se svakodnevno gomilaju. Školovale su se, trudile, dobro im ide, smatraju da mogu da doprinesu, da predvode i dobro sarađuju. 

I onda, nakon svog tog žongliranja sa poslovnim, porodičnim, intimnim i društvenim životom, sačekaju vas obeshrabrujući komentari  sa početka. A da ipak odustanete?! Ne. Zatvorite vrata svoje kancelarije na neko vreme. Sredite svoje misli. Odredite svoje ciljeve i prioritete. Vi ste lider. Pokretač svog tima. Najlakše je odreći se, odustati. Teško je uhvatiti se u koštac sa svim izazovima koje stoje pred poslovnu ženu. Kako izlazite sa drugim izazovima na kraj (uglavnom) izaći ćete i sa ovim.

Upravljanje sobom, svojim vremenom i timom je veština, a svaka veština se uči i vežba.

haos.jpg

Komunikacija

Pre svega važna je dobra komunikacija, a ona ima svoja pravila. Insistirajte na uviđajnom, kulturnom, otvorenom obraćanju u vašem timu, najpre time što ćete se vi tako obraćati kolegama. Poštujte svačiji stav, sugestiju, ideju, uloženi  trud i vreme. Suptilno vraćajte na temu onog ko skreće sa nje i bavi se sporednim ili nebitnim stvarima u svom izlaganju. Kada cenite tuđe vreme, trud, ideje i zalaganje, postavićete pravila za obraćanje u timu i obraćanje vama.

Ne zaboravite kuda ste krenuli

Koristite svoje, ali i tuđe vreme pametno. Kao što vi imate gomilu obaveza i nimalo vremena za bacanje, tako ih imaju i drugi. Budite jasni sa određivanjem ciljeva i zadataka, raspodelom zaduženja da bi svima, pa i vama bilo jasno šta, ko, do kada treba da uradi. Podsećajte stalno svoj tim na ciljeve, time ćete zaposlene držati fokusirane a i skrenuti pažnju sa nebitnih stvari kao što su vaš izgled, telefoniranje sa porodicom i odnose sa familijom koje mnoge često zanimaju više nego išta drugo.

dogovor.jpg

Delegirajte

Delegirajte poslove. Kod kuće i na poslu. Ne, ne zlostavljate svoje dete ako mu u skladu sa uzrastom i mogućnostima odredite neke obaveze i zadatke u kući. Pa i ako nije savršeno obavljeno, mnogo je bolje nego neurađeno ili da možda vi spadnete s nogu radeći sve moguće poslove. Ne zaboravite na muža, babe, dede, tetke i ostale koji mogu uskočiti i olakšati vaš ionako komplikovan život. To važi i za posao. Nećete izgubiti konce i kontrolu ukoliko prepustiti nekom drugom deo rukovođenja ili organizacije. Nemojte se osećati ugroženom i lako zamenljivom ako naučite člana tima da radi nešto dodatno. Naravno, birajte osobe od poverenja i sa potrebnim znanjem i veštinama. Budite hrabri. Kod kuće i na poslu.

Jeste da ste super žena, ali možete biti i super žena sa nešto slobodnog vremena, sa nekim pomoćnikom uz sebe. Super organizator i lider. Uz malo vežbe i odlučnosti. 

[ Izmenjeno: subota, 3. mart 2018., 19:11 ]