Blog članak koji je napisao Katerina Pajić

Slika Katerina Pajić
napisao/la Katerina Pajić - sreda, 14. mart 2018., 12:29
Bilo kom na svetu

Mala pomoć savremenih tehnologija za Žene i po 

Deset minuta slobodnog vremena. Kako da ih lepo utrošite u prevozu ili u pauzi između poslova? Da li da se razmaštate o tome kako bi bilo divno da se klonirate u nekoliko primeraka i konačno sve postignete na miru? Jedna vi za posao, jedna za kućne obaveze, jedna za nabavke i jurnjave po gradu dok vi u originalu uživate igranju sa decom ili leškarenju  na plaži. Možda zamišljate život uz nekog personalnog asistenta koji bi za vas obavljao makar deo poslova, kuvanje, sređivanje kuće, oblačenje dece? Ne vredi... Ništa od toga za sada. Možda u nekoj budućnosti. Ionako niko ne bi mogao poslove da obavlja bolje od vas.

A šta je ono što biste sada mogli da priuštite sebi? Nove tehnoogije mogu vam pružiti izvesnu pomoć. Ne, ne kuvaju ručak. Ipak pomažu. Umesto da maštate o nemogućem, iskoristite vreme za upoznavanje sa mogućnostima korisnih programa.

Predstavljamo vam tri aplikacije koje možete upotrebiti za bolju i lakšu organizaciju vremena i poslova. U pitanju su: Evernote, Asana i Rescue time.

 

Evernote je aplikacija koja vam omogućava da gomilu svakodnevnih obaveza, informacije koje su važne, a koje skupljate usput, porukice, podsetnike, beležnice, papiriće po sveskama, stikere na zidu, ogledalu – sada imate u svom telefonu. Dostupne na svakom mestu, u svako doba.

Pisane, snimljene, slikane beleške sačuvajte u digitalnom formatu i uvek ih imajte pri ruci. Slikajte stranicu sa pisanom beleškom, vaš telefon će je skenirati, iseći i uklopiti (kropovati). Vaše je da joj odredite značenje i tako je kasnije lako pronađete. Aplikacija nudi opciju za tematsko kategorisanje i pretraživanje što vam olakšava pretragu. Takođe, svoje beleške možete i podeliti sa drugima, članovima porodice ili kolegama.

Uz ovu aplikaciju možete se opustiti kada su termini sastanaka u pitanju, važni datumi, rođendani, priredbe, roditeljski sastanci, adrese i telefoni, spisak obaveza i imena koja teško pamtite. Preuzmite aplikaciju na sledećem linku i uživajte u njenim mogućnostima.

 

Asana je prava stvar za lakše rukovođenje kolektivom. Omogućava vam kreiranje projekata, zadataka, kontrolnih ploča, dijagrama, razgovora. Alat dozvoljava rad na više projekata u isto vreme, planiranje kampanja i sastanka.

Rasporedite zadatake, pojašnjenja i beleške uz zadatke za vaše zaposlene, koristite privatni čet sa onima koji imaju problema u radu. Kada član vašeg tima uradi određeni zadatak, može ga čekirati tako da vi imate jasan uvid u tok projekta. Osim što možete ubacivati fotografije i različita dokumenta, možete se povezivati i sa drugim alatima, kao što su Dropbox, Google Drive, Slack, WordPress itd. sa kojih možete preuzimati potrebna dokumenta.

Alat ćete lako savladati, vaš tim takođe, pa je dobro da ga iskoristite i imate pri ruci kad god vam je uvid u tok rada potreban. Rukovođenje na klik – zar to nije jedan odličan mali asistent? Ovaj alat nalazi se na sledećem linku.

 

Rescue time je vaš novi saveznik u kontrolisanju sopstvenog vremena, ali i vremena i načina koje vaša deca provode na internetu.

Pitate se kako to da ste za računarom već satima, a izveštaje niste napisali, na imejlove niste odgovorili i ostavljate gomilu posla za sutra? Još gore, zanima vas šta vaše dete toliko radi na kompjuteru i da li poštuje dogovor koji imate oko odgovornog korišćenja interneta? Evo vama odlične pomoći u toj misiji.

Pre svega, ova aplikacija vam omogućava uvid u produktivno i ono drugo vreme koje provodite za računarom. Označite programe koje onlajn i oflajn koristite za posao, razvstajte ih u ponuđene kategorije i nastavite sa svojim uobičajenim radnim danom.

Na određeno vreme, koje sami odredite (dnevno, nedeljno, mesečno) dobićete izveštaj u vidu statistike o vremenu koje ste u radu za računarom proveli. Program vam pokazuje koliko ste imali produktivno utrošenog vremena u tom periodu, a koliko ste često posećivali različite ometače (distraktore). Rezultati koje dobijate mogu vam pomoći u boljoj organizaciji sopstvenog vremena. Kada ugledate broj sati koje ste nesvesno potrošili na programe i sajtove koji se ne tiču posla, biće vam mnogo lakše da ih se odreknete, makar u toku radnog vremena.

Nakon toga, postupite kao Mama i po i instalirajte program na računar vašeg deteta. Tako ćete, uz poštovanje njegove privatnosti i bez preturanja po istoriji pretraživača, zajedno sa detetomb moći da vežbate odgovorno korišćenje interneta. Ovu odličnu aplikaciju pronađite na sledećem linku

 

I tako, u putu do posla, u tišini pauze za kafu, u redu pred šalterom, iskoristite malo vremena za upoznavanje ovih aplikacija koje će vam uzvratiti uštedom mnogo više dragocenog vremena.

 

[ Izmenjeno: nedelja, 18. mart 2018., 14:02 ]