Blog članak koji je napisao Katerina Pajić

Slika Katerina Pajić
napisao/la Katerina Pajić - ponedeljak, 26. mart 2018., 14:30
Bilo kom na svetu

Multitasking - da li je rezervisan za Žene i po?

Drage žene - hobotnice, znamo šta radite dok čitate ovaj blog post. Na radnom mestu  ste, ostavile ste posao za trenutak po strani, možda otkucate koju poruku ili ste paralelno na fejsbuku, telefonirate kući samo da proverite da je deca nisu zapalila, grickate doručak i planirate šta ćete prvo uraditi nakon radnog vremena, a možda i još nešto.

I ništa tu nije čudno za vas. Zar to ne radite svakog dana? Kod kuće je situacija ista, peglate, gledate emisiju na tv – u, slušate muziku u isto vreme, ćaskate i pravite dogovore sa porodicom, a ručak za sutra povremeno pogledate u međuvremenu i očekujete imejl na koji treba da odgovorite što pre.

multitaskin_%C5%BEeneipo.jpg

Multitasking je vaša svakodnevica. Ponosite se tom veštinom. Dokazano je da su žene u multitaskingu mnogo bolje od muškaraca i vi uživate u toj prednosti. Nekoliko stvari u isto vreme, u skoro svakom trenutku u toku dana – pa vi briljirate u tome! Možda tek ponekad pošaljete poruku pogrešnoj osobi ili u imejlu ostavite informaciju viška jer u isto vreme razgovarate sa kolegom, ali ništa što se ne može ispraviti, zar ne?

Istraživanja kažu da žene mnogo bolje obavljaju više poslova u isto vreme kao i da su uspešnije u stresnim situacijama na poslu. Zato je dobro imati žene u kolektivu. Za vas to nije nikakva novost. Nije stvar u tome da li možete funkcionisati na takav način. Radi se o tome da morate. Kako drugačije? Ko će, ako vi nećete?

Ali nauka kaže i druge stvari. Multitasking je štetan. Za vas i proizvode vašeg rada. Vi ne radite stvari istovremeno, već prekidate jedan posao da biste radili drugi, a onda vam je potrebno mnogo više vremena da se na prvi zadatak kvalitetno vratite. Radeći više stvari u isto vreme, ne zato što tako volite već zato što morate, da biste brže postigli sve, da biste se uklopili, vi u stvari trošite više vremena i energije. Bolna istina. Ne radi se samo o greškama koje mogu da se jave već i o utrošenom vremenu i protraćenoj koncentraciji koju prekidate, pa je iznova obnavljete. Umesto da jedan posao uradite do kraja pa započnete sledeći, vi se stalno prebacujete sa jedne na drugu obavezu, vraćate na prvu, započinjete treću dok vaš mozak naprežete mnogo više nego što bi trebalo, a vi najverovatnije kasnite sa obavezama, prebacujete ih za drugi dan, možda neku i otaljate. Sve to stvara dodatni stres na koji ste se možda navikli pa ga više i ne primećujete.

multitaskin_%C5%BEenaipo1.jpg

Bilo bi dobro da se otresete ove navike. Učinite to makar u eksperimantalne svrhe. Izmerite vaš učinak dok multitaskujete i vaš učinak dok radite organizovano jednu po jednu stvar. Videćete razliku. Osim što ćete biti produktivnije, bićete odmornije i manje pod stresom. Napravite sebi listu prioriteta kada su zadaci u pitanju i držite se tog spiska. Skoncentrišite se na jedan zadatak, obavite ga kako treba do kraja, a onda započnite sledeće. Kada osetite umor, odmorite. Doručkujte i popijte kafu na miru, a onda se osveženi vratite novim obavezama. Multitasking, ako morate upražnjavati, ostavite za poslove koji ne zahtevaju veći intelektualni napor. Možete spremati ručak i sređivati kuhinju u isto vreme, slušati muziku i prostirati veš, peglati i razgovarati sa porodicom, ali neka tu bude granica vašeg rasplinjavanja.

Učinite sebi uslugu i budite Žene i po sa uspesima i postignutim ciljevima iza sebe ali i sa osmehom na licu, slobodnim vremenom, više strpljenja za druge ali i za sebe. 

[ Izmenjeno: sreda, 28. mart 2018., 12:30 ]