Blog članak koji je napisao Katerina Pajić

Slika Katerina Pajić
napisao/la Katerina Pajić - subota, 14. april 2018., 15:06
Bilo kom na svetu

Dobra organizacija kao stil života

Znate one ljude kojima sve u životu ide po redu? One, nekako – normalne ljude? To što započnu to i urade. Svuda stignu i sve obaveze završe. Ne kasne, nisu nervozni niti u žurbi. Ja ih znam i divim im se. Nikako da ja postanem takva. Šteta.

Jednu takvu osobu poznajem baš dobro. U pitanju je drugarica sa kojom se družim od srednje škole. Studirale smo zajedno. Ne na istom fakultetu. Njen je bio teži. Živele smo u tom periodu u istom gradu i viđale se kad god sam ja mogla. Ona je uvek mogla. Pored redovnih predavanja na fakultetu je imala i vežbe, pa je duže ostajala, a opet sve postizala. Ja nisam. Redovno sam kasnila, uspavljivala se, patila od raznih promena vremena, na proleće, jesen, pri pomeranju sata, zimi duže spavala, što je sve dodatno pogoršavalo moju dosta lošu organizaciju.

organizacija.jpg

Najgore je naravno bilo u vreme ispitnih rokova. Tenzija raste, a produktivnost mi opada. A onda od panike ne mogu da se skoncentrišem. I treba mi više sna. Za to vreme moja drugarica polaže sve što je i planirala. Potpuno realan pogled na vreme, mogućnosti, potrebe i prioritete. Kako? Ne znam.

Nije da nisam završila fakultet. Jesam. Ona je ranije i uz manje stresa. Njen je bio teži. Uz položene ispite, družila se redovno, imala momka, hobi, sređen stan, a i kuvala je sopstvene obroke.  I sve ostalo, nakon fakulteta je kod nje išlo po redu.

Posmatrala sam tako godinama njen normalan život i pokušavala da prokljuvim kako joj uspeva. Kako sve postiže? Kako ume? Nikada je nisam pitala. A da jesam – znala bih mnogo ranije da je dobra organizacija veština koja se može savladati. Najvažniji korak je – odlučiti se na to.

Jednog dana, kada sam već radila i imala mnogo više obaveza shvatila sam da bolje funkcionišem uz više zadataka nego uz tek nekoliko u toku dana. Kako? Pa tako što gomila poslova zahteva dobru organizaciju na koju portošim tek malo volje i vremena a onda sve bude lakše. Kada imam malo poslova u toku dana ili nedelje… ni to malo ne uradim kako treba. Proradi u meni opet – kako ćemo, lako ćemo filozofija. I to mi budu najneproduktivniji dani. Niti odmorila, niti posao dobro uradila. 

I nakon fakulteta, mojoj drugarici sve je išlo po planu. Posao, porodica, društveni život, sve ima i sve postiže. Ne žali se kao ja na umor. Dobra organizacija očigledno je njen stil života. Postaće i moj. Uz nekoliko pravila i malo pomoći biću uspešnija i zadovoljnija osoba.

li%C4%8Dnaorganizacija.jpg

Prvo pravilo koja od sada važi u mom životu je pre svega, planer. Lista obaveza uz dnevni i nedeljni red i još – određeni prioriteti. Mora se znati šta je u toku dana ili nedelje najvažnije, za šta imam kratak rok a šta se može prebacivati iz dana u dan. Osim toga, obaveze ne bi smele biti zbijene. Između urađenih zadataka treba da postoji vreme za odmor ali u vidu treba imati i nepredviđene situacije koje nam se stalno događaju. Svoju listu obaveza pregledaću dan ranije, da bih imala dobar uvid ali i u toku dana kada ću praviti presek stanja.

Drugo pravilo koje poštujem i preporučujem je: otklanjanje distraktora u vreme rada. Televizor, fejsbuk, mesindžer i sve ostalo što redovno koristimo za zabavu – po strani do završetka obaveza. Neću testirati karakter tako što će mi zabavni sadržaji biti na dohvat ruke, a ja da se odupirem, već ću ih isključiti. Kad se uči i radi, sve drugo ostaje po strani. 

Najvažnije i najzahtevnije poslove treba uraditi prvo. Veće zadatke dobro je podeliti na manje celine i tako ih rešavati. Veoma je korisno odrediti i vreme za bavljenje određenim zadatkom. Umesto: učim dok se ne smorim, mnogo je bolje – za ovaj predmet imam dva sata i onda lepo znaš da moraš biti efikasan i posvećen. Nakon toga, odmoriš malo pa se baciš na sledeću obavezu… ili listu ako je ona tvoj prioritet za taj dan ili period.

Pošto veliki broj sapatnika ima problem sa organizacijom vremena, neko pametan smisli i pomoć za takve kao što smo mi. Aplikacije koje nam mogu biti na dohvat ruke u svakom trenutku odlična su zamena za planer u vidu rokovnika, a i sarađuju sa nama. Podsećaju, nude slobodne termine, povezuju se sa drugim aplikacijama, ali i ljudima kojih se obaveze tiču. Jedna od njih je Google Calendar, aplikacija koja dugo postoji, napreduje, bliska nam je i laka za korišćenje. Aktivnosti možeš rasporediti na dnevnom, nedeljnom, mesečnom, godišnjem, višegodišnjem nivou. Možeš svoj plan povezati sa planom neke druge osobe ukoliko za to postoji potreba, a sama aplikacija ti olakšava tako što predviđa praznike čak i u Srbiji.

aplikacije.jpg

Druga odlična aplikacija je ToDoIst. Svoje privatne, školske, poslovne obaveze možeš odvojiti u različite foldere, a onda u njih upisati obaveze i datume. Po završetku, obavezu možeš označiti kao urađenu i tako je eliminisati što će stimulativno delovati na tebe. Pregled dnevnih obaveza je odličan, na dnevnom, nedeljnom nivou kako bi imao odličan uvid u obavljene i preostale obaveze. Neobavljene obaveze sačekaće te na spisku za naredni dan, tako da ti ništa neće promaći.

Smarter time je još jedna aplikacija koju možeš koristiti radi unapređenja sopstvene organizacije vremena. Aplikaciju možeš podesiti da automatski prati tvoje aktivnosti i da ti na osnovu navika preporuči kako da potrošiš slobodno vreme i upražnjene termine.

Ovo su samo neke mogućnosti u moru onih koje tebi i meni mogu pomoći da sa manje stresa i za kraće vreme obavimo svoje obaveze, a onda uživamo u slatkom osećaju uspeha i produktivnosti.

 Ako vam je tekst bio od koristi, prijavite se na našu imejl listu, biće toga još! :)

[ Izmenjeno: ponedeljak, 16. april 2018., 14:25 ]