Blog članak koji je napisao Aleksandra Martinović

Bilo kom na svetu

5 trikova za brže i uspešnije učenje [1. deo]

Učenje napamet i pokušavanje da upamtite ceo udžbenik je odavno zastarela metoda učenja. Možete provesti nekoliko dana učeći na taj način i na kraju pokušavajući da to znanje „ugurate“ u glavu, ali rezultati neće biti obećavajući.

Na sreću, postoji mnogo zabavnih tehnika učenja koje vam mogu pomoći da naučite kako da učite, a samim tim i kako da poboljšate rezultate na ispitu. Evo nekih trikova.

Trik 1: Fleš kartice

Korišćenje fleš kartica je naročito efikasan metod učenja kada pokušavate da naučite različite činjenice, formule ili nove termine i pojmove. Ako učite u paru, mogu vam koristiti i za međusobno propitivanje. Recimo, fleš kartice se koriste kada učenike u mlađim razredima želimo da naučimo nove reči iz engleskog jezika. Uglavnom se učenicima pokaže neka kartica, a njihov zadatak je da pravilno izgovore ono što vide na kartici. To što se uglavnom koriste u radu sa mlađim učenicima ne znači da korist ne mogu da izvuku i studenti.

Dakle, ako treba da naučite gomilu novih pojmova, definicija, stručnih termina, dogovorite se sa kolegama i neka svako od vas ispiše po 10-15 pojmova/kartica. Skuvajte kafu i simulirajte ispit, gde su ispitna pitanja, u stvari novi pojmovi. Neka svako od vas jednom bude ispitivač. Na karticama se mogu naći i slike, ali i reči, zavisi od vas, ali i od prirode gradiva koje učite. Zavisno od količine gradiva, ako radite ovo na tradicionalan način, štampate, pišete, to će vam oduzeti malo više vremena, a možete se koristiti i onlajn alatom kao što je Quizlet

Na primer, ako spremate ispit iz botanike, biće potrebno da usvojite dosta novih latinskih naziva za svaku biljku. Najpre na karticama napišite naziv biljke, a potom od kolega tražite da vam kažu latinski (naučni) naziv te biljke, ili obrnuto. Primere možete pogledati na slikama ispod.

fleskartice1.jpg  fle%C5%A1kartice.jpg

Primeri fleš kartica

Trik 2: Podvlačenje 

Podvlačenje je jedan od najjednostavnijih i najpoznatijih saveta. Lako je istaknuti najznačajnije delove onoga što čitate. Idealno bi bilo da najpre sveobuhvatno pročitate tekst pre nego što čak i razmotrite bilo šta što biste mogli da podvučete. Tek posle prvog čitanja treba da podvučete ili istaknete najvažnije delove teksta. Čin naglašavanja nečega znači da se bavite ključnim aspektima teksta. Nema potrebe da istaknete čitav blok teksta. Trebalo bi da istaknete jednu ključnu rečenicu po pasusu i nekoliko važnih fraza tu i tamo. Dakle, nije cilj da obojite celu stranu šarenim markerima ili da napravite čitav sistem boja koje će odgovarati nekim pojmovima iz knjige, već da se fokusirate na važne pojmove, autore, događaje. 

Na sledećim fotografijama možete videti primer kako treba da izgleda podvlačenje da bi imalo efekta.

 podvla%C4%8Denje1%20%281%29.jpg podvla%C4%8Denje2%20%281%29.jpg

Recimo, na prvoj fotografiji podvučeni su samo ključni delovi teksta, pa ćete recimo lako zapamtiti da je slabost interakcije nastavnikovo izlaganje, što će vas dalje asocirati na to da u većini slučajeva na času preovladava nastavnik. Cilj je da uz pomoć jedne ključne reči prizovete u sećanje ostatak teksta. Kod druge fotografije, u slučaju kada je podvučen skoro ceo tekst velika je verovatnoća da na ispitu nećete biti u mogućnosti da prizovete u sećanje ni jednu podvučenu reč, a kamoli suštinu podvučenog teksta. 

Trik 3: Pišite sopstvene napomene i beleške

Pravljenje beleški je jedna od najrasprostranjenijih navika (i veština) studenata tokom studiranja. U suštini cilj beležaka je da rezimirate predavanja, članke, tekstove sopstvenim rečima kako biste ih lakše zapamtili. Kada kreirate beleške, možete to učiniti na tradicionalan način olovkom i papirom ili možete koristiti onlajn alate, kao što su GoConkr's Notes, Rapid Tables, JustNotePad i mnoge druge. Pravljenje beleški je nešto što bismo u osnovnoj školi nazvali prepričavanje. Znate, kad učiteljica kaže da pročitate lektiru i prepričate je svojim rečima? Isto važi i za beleške. Dok sam ja bila student, bilo je dosta knjiga iz kojih sam spremala ispite, a koje nisu bile na srpskom, već na hrvatskom jeziku, tako da mi je bilo lakše da sadržaj interpretiram na svoj način.

Svako ima svoj sistem kreiranja beležaka, neko ih čuva u računaru, neko voli stikere, a neko lepo organizovane rokovnike. Ja recimo, koristim sve navedeno :) Važno je samo da beleške i napomene ne zaboravite da pročitate ;) 

 bele%C5%A1ke.jpg

Moje nekadašnje beleške

Trik 4: Studije slučaja

Sigurno je da tokom studiranja dosta vremena provedemo slušajući o nekim teorijama, a manje praktikujući ono o čemu učimoPonekad može biti teško shvatiti implikacije nekih teorija. Studije slučaja mogu vam pomoći da vizualizujete teoriju i postavite je u poznatiji i realniji kontekst. Ovo je naročito korisno za poslovne ili pravne predmete. Uvek je od velike koristi istražiti praktične studije slučajeva i na taj način dopuniti svoje teorijsko znanje. Potražite dodatnu litraturu ili izvore, pronađite ljude koji su neku teoriju sproveli u praksu i pitajte ih ono što vas zanima. 

Još jedan od načina da što bolje razumete neku od teorija koju učite jeste da je simulirate. Kako? Izvesno je da ćete se u praksi susretati sa različitim situacijama, a fakultet vas ne može pripremiti baš na svaku.

Recimo da ste budući učitelj. Evo primera kako jednu situaciju možete simulirati sa vašom koleginicom, koja je takođe budući učitelj. Vi ćete svojoj koleginici predstaviti sledeću situaciju: "Devojčica iz tvog odeljenja je odgovarala, ti joj saopštavaš da je to za trojku. Ona počinje da plače. Uz suze ti objašnjava da je učila ceo vikend i da se samo zbunila, kad je mama preslišala sve je znala. Šta radiš? " U ovoj situaciji, cilj je da vaša koleginica nađe potencijalno rešenje.

Evo šta ona može da vam odgovori. "Umiriću dete, objasniću da je ta ocena, ocena trenutnog znanja, da su kućni uslovi drugačiji od škole, a ocena se dobija u školi u kojoj se traži, između ostalog i brzina i tačnost. Razgovarati sa detetom kako uči i kako se preslišava, ponudiću pomoć učenici i pokazati joj kako da što bolje uči kod kuće, ponuditi joj konkretne savete. Pozvaću roditelje i razgovarati sa njima na koji način preslišavaju dete, koliko to dugo rade. Ako se situacija ponovi razgovaraću sa roditeljima i konsultovati PP službu".  

Kad učite u paru, nije loše da vi i kolega spremite nekoliko situacija unapred. Možete čak i pripremiti situacije koje imaju neku začkoljicu, grešku, pa da vaš kolega u stvari nađe gde je greška. :)   

Trik 5: Mape uma

Dobra mapa uma može vam uštedeti mnogo sati učenja i dodatno vam pomoći da konsolidujete svoje znanje pred ispit. Možete je koristiti za brejnstorming, izradu eseja ili za pripremu opširnog ispita. Recimo da imate neku baš opširnu temu da osvojite, sa dosta detalja koje je potrebno upamtiti. Kako ćete? Da li je bolje da "bubate" i ponavljate ili da iskoristite novu tehniku? 

Mape uma predstavljaju kreativan alat za sortiranje podataka i njihovo pamćenje. Veliki broj informacija se pamti uz pomoć asocijacija i mašte, a sama struktura gradiva se formira kao šema. Značaj ove tehnike ogleda se u boljem organizovanju i savladavanju određene materije. Koristi se radi uprošćavanja nekog problema, što koristi da pamtite obimnu materiju. U tu svrhu se izdvajaju, označavaju, analiziraju ključne ideje i koncepti datog problema. Mape uma predstavljene su najčešće kao grafički prikazi, u sredini se nalazi centralni problem koji se kreće ka krajevima koji se sve više i više granaju - ka konkretnijem sadržaju.

Kao i beleške, možete ih crtati na papiru, a postoje i onlajn alati gde ih možete izraditi. Onlajn alati koje možete koristiti su FreeMindCoggleSketchboard. Prednost onlajn mapa uma je što tamo možete da dodajete i slike i linkove, dok kod tradicionalnih (papir/olovka) nemate tu mogućnost. Pogledajte ispod primer jedne brzinski urađene mape uma :)

mapauma.jpg

Mapa uma

 

 

Nastavak teksta sa još trikova i saveta kako da učite brže i potignete rezultate vas očekuje uskoro. 

Ako vam je tekst bio od koristi, prijavite sa na našu imejl listu, a mi ćemo opravdati vaše poverenje :)

mailerlite1.jpg

*Autorka je inspiraciju za tekst pronašla na sledećem linku, a onda ga je dopunila i prilagodila za potrebe naših studenata :)

[ Izmenjeno: sreda, 25. april 2018., 10:54 ]