Blog članak koji je napisao Aleksandra Martinović

Bilo kom na svetu

Još 5 trikova za brže i uspešnije učenje [2. deo]

U prvom blog postu čitali ste o prvih pet zanimljivih trikova uz pomoć kojih učenje ne mora da bude mučenje :) U nastavku se nalazi još pet trikova. 

 

Trik 6: Kvizovi

Kvizovi su odličan način da vidite gde su vaše snage i slabosti i tako vam omogućavaju da se što bolje usredsredite na ono što ne znate. Najbolje je da se dogovorite sa kolegama i zajedničkim snagama napravite što više kvizova. Ako ne pravite kvizove i pitanja sami, probajte da pronađete od starijih kolega njihove skripte koje vam mogu poslužiti kao dobra osnova za kviz (u starim skriptama se neko već pomučio da napiše sva pitanja i odgovore). Dakle, pre svakog ispitivanja, potrudite se da kreirate i podelite gomilu različitih kvizova sa svojim kolegama.

Bilo bi super da se nađete kod nekog kolege/koleginice i da se tako „uživo“ preslišavate... Za to ne bi bilo loše da napravite onlajn kviz preko veb-servisa LearningApps. S obzirom na to ga ste vi generacija koja je odrastala uz kompjutere i internet, neće vam biti nikakav problem da se prijavite i napravite kviz. Bilo bi super da se međusobno dogovorite da svako od vas napravi jedan kviz ... posle toliko pitanja, valjda ćete naučiti nešto. I, ne zaboravite, svaki put kada neko pogreši, onaj ko zna odgovor na pitanje treba da obrazloži zašto je to tačan odgovor, jer na taj način ostali najbolje uče. Ukoliko niko ne zna tačan odgovor, poslužite se knjigom.

Da izradite kvizna pitanja koja će biti najpribližnija ispitnim, tj. pitanjima na kolokvijumu, poslužite se sledećim trikom. Obično se na kraju neke lekcije ili teme koju spremate za ispit nalazi i rezime. Bacite pogled i zapamtite koje su ključni zaključci, pa odatle probajte da napravite kviz pitanja. Ukoliko nema rezimea, uvek probajte da se postavite u ulogu profesore ili asistenta, pa probajte da odgonetnete šta bi vas oni pitali ... takoreći uvek možete da pretpostavite, jer je taj asistent sigurno oduševljeno govorio baš o tom fenomenu, pojmu ili naučniku. J

u%C4%8Denje.jpg 

Trik 7: Brejnstorming – oluja ideja (Brainstorming)

Ova tehnika je idealna za učenje sa kolegama. Brejnstorming je odličan način da proširite svaku moguću ideju, bilo koje teme. Na primer, brejnstroming je izuzetno dobar kada na fakultetu dobijete grupni zadatak da predstavite neku ideju ili rešite neki problem. Ako negde „zapnete“ probajte ovu tehniku.

Kada krenete sa predlozima i idejama, ne postoje pogrešni odgovori prilikom razmišljanja - samo razgovarajte i zapisujte ideje, koje možete kasnije pregledati. Kod brejnstorminga nije cilj dati pravi odgovor, jer ne postoji ni tačni ni pogrešni, već je cilj u razmeni ideja. Neke ideje koje su zvučale sjajno pre, odmah će biti isključene, dok će druge koji su zvučale ludo na početku, kasnije obećavati. Veb-alati koji vam mogu pomoći u ovome su Stormbord (Stormboard) ili BablAs (Bubbl.us).

Skuvajte kaficu za svoje kolege i sebe i u opuštenoj atmosferi počnite sa idejama... 

 

Trik 8: Mnemonika

Sigurno se pitate šta je pa sada ovo? Mnemonika je veština koja omogućava da se povezivanjem slika ili reči, lakše usvoji neka informacija. Posebno korisna kada memorišete liste, skupove, datume. Evo i kako... Neki od primera za mnemoniku je pamćenje koliko dana ima mesec uz pomoć zglavka na rukama. Recimo, kada je trebalo da zapamtim neke datume ili godine, ja sam te datume i brojeve vezivala za neke datume koji su meni bliski. Recimo, moj deda je rođen 1939. godine, a te godine je počeo Drugi svetski rat. Još neki primeri za vežbanje pamćenja uz pomoć mnemonike su i stihovi. Nekome je lakše da uz pomoć rime zapamti neku dugačku definiciju.

Naravno, postoji mnogo različitih načina da se napravi mnemonika i to može biti individualno za osobu. Evo, setite se samo kako vas je nastavnica srpskog jezika u osnovnoj školi učila da pamtite prednjonepčane suglasnike...

Čika Đorđe žvaće šljive, njegova ćerka Ljilja jede em.

 

Trik 9: Organizacija i raspored

Jedna od veština koju je potrebno usavršiti tokom studija jeste i sposobnost organizacije. Izrada rasporeda, bilo da su u pitanju rasporedi ispita, kolokvijuma, raspored učenja pomoći će vam da realno sagledate svoje ciljeve, ali i vreme za koje ih možete postići. Osim što ćete uvek znati svoje obaveze, što više obaveza brišete sa svoje liste, to ćete biti motivisaniji da idete dalje.

Kako da napravite dobar plan? Studentsko vreme uglavnom je unapred određeno ispitnim rokovima. Neka vam to bude prva odrednica kad pravite neki raspored. Dalje, izračunajte, koliko bodova vam je potrebno da ove godine budete na budžetu. Koliko svaki predmet nosi bodova? Koliko vremena vam treba za spremanje svakog ispita? Kad sve uzmete u obzir, na taj način ćete lako moći da rasporedite kada ćete polagati neki ispit.

Oni malo stariji studenti će se svakako prepoznati ovome ... Setite se vaše početničke greške u prvim ispitnim rokovima kada ste bili mladi i „zeleni“ studenti – prijavili sve sve jednosemestralne ispite u jednom roku! Pih, mogu ja to ... šta ... koliko puta sam tako pred kontrolni i pismeni učio dok sam bio u srednjoj školi? E, da, samo što je tako bilo 7 lekcija za pismeni, a sada za spremanje jednog ispita treba da pročitam 700 strana ... Kada se samo setim tih utopističkih misli s početka studija... Zato ... Nemojte pretrpavati vaš raspored, sva je prilika da nećete moći da uradite sve. Nije cilj samo da zapišete neke obaveze i zadatke, već i da ih uradite. Raspored i plan rada treba da sadrži i vreme za nepredviđene zadatke i obaveze, dakle ne planirajte baš sve tačno u minut. Postoji mnogo alata za pravljenje kalendara aktivnosti, a jedan od njih je i Gugl kalendar.

 planer.jpg

 

Trik 10: Crteži i slike

Mnogim ljudima je lakše da u sećanje prizovu slike, a ne tekst. Zbog toga su u stanju da bolje memorišu informacije ako ih povezuju sa slikama ili crtežima. Ako vam je dosadno na predavanju, umesto što žvljate svesku bez ikakvog reda, bolje „nacrtajte“ glavne zaključke sa predavanja. Neka vam to bude izazov ili se takmičite sa nekim kolegom. Naravno to zavisi i od vašeg stila učenja. Ako ste vizuelista, pravićete crteže i to će vam umogome pomoći tokom daljeg učenja.

Čak i ako niste vični crtanju, znaćete da napravite makar grafikon. U prethodnom tekstu smo govorili o mapama uma i kako je lakše zapamtiti neke podatke kada ih razložimo i nacrtamo.

 crtanje.jpg

Kao zaključak, možemo reći da mnogi od ovih trikova i tehnika nisu novi, već su dobro poznati studentima. Međutim, ono što je novo je način na koji ih sada možete koristiti. Danas su nove tehnologije promenile način učenja i studiranja. Dakle, ima smisla da ponovo procenite kako koristite ove tehnike i vidite koje nove veb-alate možete uključiti u vaše studiranje.

Ako vam je ovo bilo od koristi, prijavite se na našu imejl listu, a mi ćemo se potruditi da vam se isplati :)

mailerlite1.jpg

Ako ste propustili prethodnih 5 tehnika za efikasno učenje ... evo ovde ih možete pronaći. [1. deo]

[ Izmenjeno: nedelja, 29. april 2018., 13:28 ]