Onlajn obuka: Izrada sajtova

Osnovne informacije o obuci

Trajanje obuke: 30 dana

Autori i moderatori obuke: Zoran Milojević, Lazar Ranđelović

Vreme koje je potrebno izdvojiti: 6 - 7 sati nedeljno

Cena: 20 000 dinara (170 eura) - ukoliko niste zadovoljni u prvih 5 dana kursa, vraćamo novac


Izrada sajtova

... naučite da upravljate CMS Wordpress-om

Bukvalno sve. Ovo je obuka sa varijantom "Ključ u ruke", odnosno u ovom slučaju "Sajt na internetu". Svaki učesnik pored znanja i veština kako da napravi sajt, dobija i gotov sajt, na svom domenu i na svom hostingu. Ne na .wordpress domenu, ili na nekom drugom besplatnom sistemu, već na svom plaćenom domenu. Dobijate sajt u svom vlasništvu. 

Znanje koje dobijate možete da iskoristite za kreiranje svojih sajtova ili da pokrenete sami svoj posao izrade sajtova. Garantujemo svakom učesniku da će naučiti da napravi sajt i da će moći to svoje znanje moži dalje da naplati kroz kreiranje sajtova za treća lica.

Obuka se realizije u onlajn učionici tako da sadržaje prolazite sopstvenim tempom i u svoje slobodno vreme (ne morate biti u određeno vreme na kursu). U našoj onlajn učionici niste prepušteni sami sebi, jer sa vama rade moderatori koji vam sve vreme trajanja kursa stoje na raspolaganju. Više ne morate da se pitate da li ste na dobrom putu, da li nešto što radite dobro ili ne, jer moderatori su tu da vam daju povratne informacije o vašem radu. Svoje znanje moći ćete da proverite uz pomoć zadataka, vežbi, testova i praktičnih rešenja u realnom vremenu.

Da biste mogli profesionalno da se bavite poslom izrade i uređivanje sajtova, potrebno je početi od početka i steći dobre osnove, a to je ono što će vam ovaj kurs i omogućiti. Na ovoj obuci naučićete kako se kreira sajta, ali i kako da svoje znanje stečeno na obuci unovčite. 

Onlajn obuka je podeljena na 5 tema:

  • Osnovno o veb sajtovima - Kroz ovu temu naučićete sve o strukturi sajtova, vrstama i karakteristikama. Saznaćete kako se vrši zakup domena i hostinga za sajt i praktično ćete zakupiti domen koji želite kao i hosting na internet provajderu. Već nakon ove teme imaćete svoj prostor za izradu sajta,
  • Instalacija CMS-a Wordpress  - U ovoj temi naučićete koji su elementi na veb serveru zaslužni za uspešno funkcionisanje sajta. Naučićete podešavanja cPanela kao i svoje imejl pošte, a praktično ćete instalirati najbolji i najkorišćeniji sistem za upravljanje sajtovima CMS Wordpress, 
  • Postavljanje sadržaja na veb-sajt - Tokom ove teme naučićete kako da postavljate sadržaj na sajt. Sve ono što želite da bude na sajtu nalazi se na stranicama, člancima i na ostalim bočnim trakama na sajtu. U ovoj temi kreiraćete tekstualni i multimedijalni sadržaj vašeg sajta, 
  • Dizajniranje sajta - U ovoj temi do izražaja doći će vaša kreativnost, odnosno kreiraćete sajt onakav kakav vama odgovara. Tokom ove teme oblikovaćete u potpunosti vaš sajt, napravićete od njega ono što želite, ili vaš blog, ili oglasni prostor ili internet prodavnicu ... i napravićete dizajn koji vama odgovara,
  • Dodatna podešavanja - Poslednja tema na obuci nudi određena podešavanja na sajtu kako da kontrolišete komentare, kako da sajtu dodelito još drugih korisnika koji mogu sa vama da uređuju sajt ili kako da podesite sajt da bude što bolje pozicioniran na pretraživačima. 

Zoran Milojević

2006. g. otvorio firmu sa ciljem da kreira sajtove za lokalna preduzeća. Cilj mu je bio da što više firmi i preduzeća ima svoje sajtove i pokrene poslovanje na internetu. Delimično uspeo u tome, ali samo delimično. Iako završio Elektronski fakultet, morao da uči programske jezike i tako pravio prve sajtove. Nakon mnogo godina, prestao da pravi sajtove za druge (dosta mu je svojih 14 komada) jer je ustanovio da njegov cilj može biti ostvaren samo na jedan način. 

Taj način je da svako pravi svoj sajt, odnosno jedini načn da napravljeni sajtovi žive i daju korisne kvalitetne inforamcije je da vlasnik, menadžer zaposleni u frimi ili preduzeću napravi sajt i održava ga. Zato je i napravio i moderira onlajn obuku: Izrada sajtova

Lazar Ranđelović

Iako završio srednju Ekonomsku školu sa zvanjem Turističkog tehničara, rad sa računarima mu je od uvek bilo zanimljiv. Upravo u tim srednjoškolskim danima po prvi put se susreće sa jednim delom WordPress-a, cloud sistemom na kojem sa svojih 16 godina započinje pisanje svog prvog bloga. Videvši da je WordPress i nešto mnogo šire od same platforme za pisanje blogova počinje više da se interesuje za ovaj CMS.

Kao neko ko je zaposlen na mestu Asistenta za razvoj sistema u Obrazovno kreativnom centru radio na izradi i uređivanju sajtova u okviru same firme. Ljubav prema pisanju, naročito članaka sportskog tipa, danas predstavlja kroz tekstove na svom novom blogu, a uredno uređuje i sportske vesti za lokalni gradski portal. 

Koja znanja na računaru zahteva ova obuka?

Obuka kreće sa lekcijama od nivoa "Šta je to sajt?", pa do toga da na kraju imate sajt pomoću koga već možete da "prodajete svoje usluge ili proizvode". Nisu potrebna napredna znanja, dovoljno je da koristite internet pretraživač i imejl komunikaciju. Sve ostalo se uči na samoj obuci. 

Da li mi je potreban neki baš dobar računar? 

Za pohađanje ove obuke i kreiranja sajtova ne treba vam uopšte "jak i skup" računar. Dovoljno je da možete da koristite internet, tako da i sa najslabijim konfiguracijama možete da pohađate ovu obuku. 

Da li mogu obuku da pratim putem mobilnog telefona?

Da pratite lekcije i rešavate testove možete, ali da radite zadatke, odnosno da pravite vaš sajt, to je komplikovano preko telefona. Savetujemo da to radite preko računara. Teoretski je moguće, ali najbolje rezultate dobićete ako sve to radite preko računara. 

Da li tokom rada dobijamo besplatan sajt? 

Tokom obuke učesnici dobijaju svoj domen i hosting zakupljen na godinu dana. Sami birate ime vašeg domena (adresu) a registrujete na .in.rs domenu. Takođe, uz domen dobijate i hosting u trajanju od godinu dana. Nakon toga sami produžavate svoj domen i hosting. 

Nakon obuke kakav sajt mogu da očekujem da ću da napravim? 

Ne postoji ograničenje kakav ćete sajt da napravite. Na kraju obuke vaš sajt će izgledati kao ovaj na sledećem linku: primer.mojsajt.in.rs ili kao ovaj: www.mojsajt.in.rs

Da li postoje dodatni troškovi za naš sajt?

Ne, sve troškove zakupa domena i hostinga za vaš sajt ulaze u cenu kotizacije. Nema dodatnih troškova?

Da li sa sajtom dobijam i imejl u obliku ana@mojsajt.in.rs?

Da, nakon što zakupite svoj domen, možete kreiratii koristiti imajel adrese na svom domenu koje god želite da napravite. 

Da li u tačno vreme moram da budem za računarom kako bih pratio lekcije?

Ne, ova obuka nije tako koncipirana. Sistem je tako podešen da pristupate kada god želite i koliko vremena imate na raspolaganju. Na obuci nisu video lekcije, već je kombinacija teksta i multimedijalnog sadržaja, koga možete pregledavati kad god želite. 

Poslednja izmena: utorak, 29. maj 2018., 14:49